Kdyz se zmini guatemalska kuchyne prijde na mysl mnozstvi chuti, struktur, vuni a barev. Paleta barev odrazi bohatstvi ovoce, zeleniny a koreni, ktere roste v mistni pude.
Guatemalska kuchyne je dedictvim dvou velkych kulinarskych tradic. Prostrednictvim konquisty se sem dostala chut arabske kuchyne, pretvorena Spanely a mistnimi etniky. Prikladem tohoto spojeni chuti kulinarskych technik je “tamal”, ciste domorode jidlo, ale prizpusobene chuti Evropanu.
Nejbeznejsimi ingrediencemi jsou fazole a kukurice, ktere se upravuji na nekonecne mnozstvi zpusobu; ale take hovezi, kureci, veprove maso a maso jinych zvirat, jako napriklad zveriny, pasovce, iguany, tepezcuintle (hlodavce zijiciho v Latinske Americe) a chompipe (divokeho krocana).
Dalsimi beznymi potravinami jsou syry, kukuricne tortilly, avokado, ryze a ruzne druhy koreni, zakusky, mezi nimiz vynikaji papricky, ktere se pouzivaji z tisice a jednoho duvodu. Predevsim protoze prostrednictvim nich a oregana, pepre, bobkoveho listu, petrzele, maty peprne a jineho koreni se dosahne typicke chuti a barevnosti jidel.
Vsudepritomnym jidlem je polevka, ktera se ji velice tepla a slouzi jako predkrm vydatnejsich jidel, nasledovanych zakusky pripravovanymi z ovoce, jako napriklad papaji, melounu, manga, bananu, zapote a broskvi.
Napoje jsou take pripravovany z ovoce. A nakonec, kava, dalsi soucast guatemalske kuchyne, ktera nesmi nikdy chybet.
Recepty na guatemalska jidla (spanelsky)
Informace o guatemalske kuchyni (cesky)
Mixote?
(Gabina, 9. 1. 2009 20:48)