Jak jsem pekla vanocni cukrovi
Rozhodla jsem se upect ceske vanocni cukrovi a obstastnit jim kolegy v praci.
Posledni listopadovy tyden jsem zacala delat pruzkum trhu, abych zjistila, jestli sezenu vsechny potrebne ingredience k peceni.
Po vzoru peceni vanocniho cukrovi na Novem Zelandu jsem se rozhodla upect slepovane cukrovi, cukrovi z drozdi, vanilkove rohlicky a kokosove kulicky. Tenkrat se mi zdarilo vyborne, tak doufam, ze i tentokrat bude mit uspech.
Myslela jsem, ze bude obtizne sehnat potraviny, ale opak byl pravdou. Obtizne bylo sehnat jen vlasske orechy, ale nakonec se podarilo, protoze Josefa zna jeden obchudek, kde je prodavaji.
Samozrejme jsem nemela tu nejdulezitejsi ingredienci kokosovych kulicek, a to tuzemsky rum , a tak jsem musela improvizovat. Pridala jsem rum guatemalsky, ktery je uplne jiny, ale co, alkohol jako alkohol, ne?
Prichut vanilkoveho cukru jsem nahradila vanilkovou tresti. Mouku tu maji jen psenicnou a kukuricnou, takze zadne deleni na hladkou, polohrubou nebo hrubou.
Zadrhel byl jen v „nastrojich a pristrojich“. Neni tu bezne pect cukrovi a tak jsem horko tezko shanela vahy, plechy, valecek a formicky. Ale zase jsem se u toho hodne nasmala.
Formicky jsem nakonec koupila ve sleve za 12 Q. Jen nemeli malickou formicku na vykrajovani stredu, tak jsem pouzila zavit od vodovodni baterie. Jsem to, ale hlavicka, co?
Misto plechu na peceni cukrovi jsem pekla v pekacich na maso. Misto valecku jsem pouzila lahev guatemalskeho rumu, s obsahem uvnitr. Muzu vrele doporucit, protoze na rozdil od dreveneho valecku, se na ni testo nelepi. Testo jsem valela a krajela primo na kuchynske lince. Jako vahy mi byly nabizeny dve misticky na provazku, spojene drivkem. Problem byl v tom, ze k tomu nebylo zavazi. Nakonec Josefa pujcila od kamaradky vahy, ktere dokonce vazily v gramech. Coz byla velka uleva.
Stejne jsem ale musela vsechny pomery prepocitat na libry a ounce, protoze ne vsechny potraviny maji uvedenu vahu v gramech.
V prispevku Cenove relace najdete ceny potravin.
Po uspesnem nakupu a sehnani vseho potrebneho, dokonce i plynova bomba byla plna, jsem v sobotu 29. 11. zadelala testa a udelala kokosove kulicky. V nedeli 30. 11. jsem zadelala testo na cukrovi z drozdi, ktere se musi nechat hodinu nalozene ve vode a hned pote zpracovat. Nejdriv jsem si vykrajela slepovane cukrovi a rozlozila vsude kam se dalo. Netusila jsem totiz na jak dlouho vydrzi plyn a nebylo by prijemne zjistit v pulce peceni, ze dosel. Kolem druhe hodiny odpoledni jsem dala prvni cukrovi do trouby. Mezi tim jsem vykrajela cukrovi z drozdi. Vsechno se krasne upeklo. Bohuzel mi v pet hodin dosel cukr na obalovani a tak jsem musela nechat peceni na pondeli.
Takze klasicke pripravy na Vanoce, stejne jako v chladne Evrope. Jen v Xele bylo 22 – 25 stupnu, jinde v Guatemale dokonce 35, a k peceni mi hrali salsu, merengue a regeton misto vanocnich koled.
Prestoze jsem udelala vsechno cukrovi ve dvou davkach, myslim, ze si vsichni jen dobnou. Ale to nevadi! Ochutnavka bude!